Prvi ovogodišnji volonteri u Nacionalnom parku “Krka”-čuvari staništa autohtonih vrsta

Prvi volonterski program u 2023. u NP „Krka“, Čuvar staništa autohtonih vrsta, održan je od 1. do 10. rujna. Program je okupio predane volontere i stručnjake, a za cilj je imao suzbijanje pajasena, invazivne strane vrste, i promicanje svijesti o očuvanju prirodne baštine.

Volonterski program Čuvar staništa autohtonih vrsta privukao je pažnju brojnih volontera i stručnjaka iz područja zaštite prirode. Oglas za sudjelovanje bio je objavljen na službenim mrežnim stranicama Nacionalnog parka „Krka“ i na stranicama posvećenim volontiranju u Parkovima Hrvatske. Poziv za volontiranje upućen je i institucijama koje se bave volonterima i obrazovnim ustanovama.

Volonteri su u NP „Krka“ sudjelovali u nizu aktivnosti usmjerenih na suzbijanje pajasena, invazivne biljne vrste koja predstavlja ozbiljnu prijetnju autohtonim ekosustavima. Te su aktivnosti uključivale edukativne radionice, demonstraciju metoda uklanjanja pajasena na terenu i uklanjanje izbojaka pajasena na određenim lokacijama u Parku.

Volonteri su uložili znatan napor u suzbijanje pajasena na tim lokacijama – na Skradinskom buku i Skradinskoj cesti, u Skradinu i Remetiću, na Roškome slapu i u Oćestovu. Uklonili su na tisuće izbojaka pajasena, čime su dali veliki doprinos projektu „Life contra Ailanthus“ i općenito zaštiti prirode, odnosno očuvanju prirodne baštine NP „Krka“.

Cilj toga projekta, sprječavanje daljnjeg širenja pajasena i podizanje svijesti o negativnom utjecaju invazivnih vrsta, ostvaren  je zahvaljujući predanom radu volontera, zahvaljujući, među ostalim, i njihovoj educiranosti o problematici invazivnih vrsta i metodama sprječavanja njihova širenja.

Volonteri su imali priliku posjetiti različite lokalitete unutar Nacionalnog parka „Krka“ kako bi se dodatno educirali o invazivnim vrstama i organizaciji rada u Parku. Posjet lokalnom dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Drnišu i lokalnom OPG-u omogućio im je da bolje razumiju probleme vezane za zaštitu od požara i utjecaj invazivnih vrsta na poljoprivredu i stočarstvo.

Cijeli program odvijao se uz podršku Nacionalnog parka „Krka“, koji je volonterima osigurao smještaj i prehranu u Volonterskom centru i lokalni prijevoz. Koordinatorice volonterskih programa, Doris Banić i Katarina Bilušić, brinule su se o tomu da sve aktivnosti budu organizirane u skladu sa Zakonom o volonterstvu. Volonteri su prošli kroz proces selekcije i obuke i bili su osigurani u slučaju nezgode.

Evaluacija programa pokazala je da su volontera jako zadovoljni programom, edukacijom i koordinatorima. Izrazili su i interes za nastavkom suradnje i dodatnim aktivnostima usmjerenim na zaštitu prirode.

Nacionalni park „Krka“ zahvaljuje volonterima koji su sudjelovali u programu Čuvar staništa autohtonih vrsta, te se veseli budućim inicijativama usmjerenim na očuvanje prirode i zaštitu autohtonih vrsta na svom prostoru.

*foto i tekst preuzeti s npkrka.hr

Skip to content