O pajasenu

Što je pajasen?

Pajasen (latinski naziv vrste: Ailanthus altissima (Mill.) Swingle) je listopadno stablo porijeklom iz istočne Kine i sjevernog Vijetnama. Počevši od 18. stoljeća pajasen se sadi širom svijeta. Zbog atraktivnog izgleda, brzog rasta, otpornosti na biljojede i prilagodljivosti okolišnim uvjetima, korišten je u hortikulturi, obnavljanju staništa, za kontrolu erozije tla te u medicinskoj i kemijskoj industriji.

Danas je pajasen prisutan na svim kontinentima osim na Antartici i smatra se jednom od najinvazivnijih biljnih vrsta u Europi i Sjevernoj Americi. U Europi je široko rasprostranjen s izuzetkom alpinske biogeografske regije i sjeverne Europe, te se nalazi na Popisu invazivnih stranih vrsta koja izazivaju zabrinutost u Europskoj Uniji (tzv. Unijin popis).

Dobro podnosi mediteransku klimu zahvaljujući svojoj otpornosti na visoke temperature i dugotrajne ljetne suše. Prema trenutnim predviđanjima, očekuje se da će klimatske promjene pogodovati širenje ove vrste. U Hrvatskoj je pajasen široko rasprostranjen, ali posebno ugrožava staništa u mediteranskoj regiji.

Kako prepoznati pajasen?

Pajasen je vitko bjelogorično stablo visine oko 10 metara, s tim da može narasti i do 30 m. Kora stabla je glatka i sive boje, sa uzdužnim svijetlosivim prugama. Listovi su veliki i sastavljeni od velikog broja lisaka. Pojedini list može narasti do jednog metra i sastojati se od 5-52 parova lisaka, koje su izduljene, pri bazi jajolike, pri vrhu zašiljene, u bazi imaju karakterističan žljezdasti zub.

Pajasen je dvodoman,  odnosno postoje muška i ženska stabla. Stabla cvjetaju u kasno ljeto, a cvjetovi su maleni (do 1 centimetar u promjeru) svijetle zelenkasto-žute boje, i rastu u velikim (do 60 cm) i bujnim metlicama pri vrhu stabljike. Plodovi su tanki i izgledaju poput krilca, imaju u sredini zadebljanje sa sjemenkom.

Mladi plodovi su zeleni, a sazrijevanjem postaju crvenkasti. Mnogobrojni su, jedno stablo može proizvesti do 325,000 sjemenki tijekom sezone.

Osim po izgledu, pajasen se može prepoznati po mirisu: ima karakterističan neugodan miris koji se najviše osjeti kod zgnječenih listova.

Zašto je pajasen problem?

Pajasen ugrožava prirodna staništa, uključujući područja visoke vrijednosti očuvanja. Karakterizira ga izuzetno brzi rast, prilagodljivost na različite ekološke uvjete i visoka sposobnost razmnožavanja i širenja: jedno zrelo žensko stablo godišnje proizvede 325 000 krilatih plodova koji se vjetrom i vodom lako prenose na velike udaljenosti.

Pajasen je uspješan pionir otvorenih staništa, a kada uspostavi populaciju raste u gustim sklopovima, te u potpunosti potiskuje zavičajne biljke i mijenja prirodna staništa.

Također, proizvodi razne spojeve herbicidnog djelovanja, od kojih je najpoznatiji ailanton, čija akumulacija u tlu sprječava rast zavičajnih biljaka te utječe na faunu tla.

Pajasen je često prisutan u gradovima i drugim antropogenim staništima, gdje može uzrokovati alergijske reakcije, respiratorne probleme, osip na koži i druge zdravstvene probleme kod ljudi. Ima razgranat i snažan korijenski sustav koji može oštetiti infrastrukturu, uključujući ceste, zgrade i kulturnu baštinu – raste i u povijesnim gradskim središtima gdje oštećuje kamene građevine.

Također, zarasta poljoprivredne površine, posebno u mediteranskim kulturama poput maslinika, vinograda i voćnjaka.

Skip to content