Edukativna radionica za učenike Gimnazije Dubrovnik

Djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije održali su edukativnu radionicu u sklopu projekta LIFE Contra Ailanthus (Establishing control of invasive alien species Ailanthus altissima (tree of heaven) in Croatia) dana 15. rujna 2023. godine u park-šumi Velika i Mala Petka.

Edukativnom radionicom približila se učenicima Gimnazije Dubrovnik problematika utjecaja invazivnih stranih vrsta na naše područje, te se konkretnije govorilo o projektu LIFE CONTRA Ailanthus i dobrim praksama za sprječavanje daljnjeg širenja i novih unošenja. Detaljnije je pojašnjeno kako postupati u slučaju pronalaska pajasena (Ailanthus altissima) ili drugih invazivnih stranih vrsta u prirodi. U sklopu radionice učenicima je također prezentirana standardna metoda uklanjanja, a to je mehaničko uklanjanje u kombinaciji s kemijskim (herbicid na bazi glifosata). Učenici su imali priliku okušati se u samom uklanjanju, na način da su upotrebom projektne opreme i alata (rukavice, nožice, škare) mehanički odstranjivali pajasen na ulazu u park-šumu. Takav protokol planirano se koristi na većini projektnih područja unutar ovog projekta.

Također, u okviru ovog projekta planirano je testiranje alternativne metode uklanjanja pajasena, s ciljem razvijanja učinkovitog, ali i ekološki prihvatljivijeg protokola.

*foto i tekst preuzeti sa zastita-prirode-dnz.hr

Skip to content